LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa. Parlamentarii ruși propun pedepse dure pentru sabotaj și terorism

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa. Parlamentarii ruși propun pedepse dure pentru sabotaj și terorism

Este a 409-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării.

FOTO Profimedia

UPDATE 07:10 Ucraina nu va renunța la recuperarea întregului teritoriul ocupat de ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în timpul discursului de vineri seară, că Ucraina nu va renunța la obiectivul de a recupera tot teritoriul ocupat de ruși, inclusiv peninsula anexată în 2014.

În ultimele zile a apărut o controversă legat de flexibilitatea ucrainenilor în privința negocierilor de pace cu Rusia. Declarațiile controversate au fost făcute chiar de către doi din cei mai importanți consilieri ai liderului ucrainean.

Andrii Sîbiha a declarat, pentru Financial Times, că Ucraina ar fi dispusă să discute cu conducerea de la Moscova despre viitorul Crimeei. Mihailo Pololiak, consilier apropiat al președintelui ucrainean a contrazis declarațiile lui Sîbiha.

"Baza pentru negocieri reale cu (Rusia) este retragerea completă a grupurilor armate ruseşti dincolo de graniţele Ucrainei recunoscute la nivel internaţional în 1991. Inclusiv Crimea. Nu se pune problema niciunei concesii teritoriale sau a negocierii drepturilor noastre suverane", a punctat Podoliak, potrivit news.ro .

Ucraina nu renunță pe frontul de la Bahmut

Liderul ucrainean a anunțat că accentul principal este acum pe luptele de la Bahmut și Avdiivka dar și acolo unde inamicul mai încearcă să rupă apărarea Ucrainei. Zelenski a mai punctat și că soldații care opun rezistență în cele mai dificile zone de conflict cu rușii „câştigă stabilitatea pentru Ucraina, pentru întregul stat”.

UPDATE 06:00 Rusia: Parlamentarii au propus pedepse mai dure pentru terorism şi sabotaj

Parlamentarii ruşi au propus vineri pedepse mai dure în cazul persoanelor condamnate pentru terorism şi sabotaj, propunere determinată de războiul din Ucraina, informează Reuters, citând agenţiile ruseşti de presă.

Pedeapsa maximă pentru comiterea "unui act terorist", definit ca faptă ce pune în pericol vieţi şi are ca scop destabilizarea Rusiei, urmează să fie crescută de la 15 la 20 de ani.

Cei găsiţi vinovaţi de sabotaj ar putea fi pedepsiţi cu 20 de ani de închisoare, în loc de 15, în timp ce persoanele condamnate pentru "terorism internaţional" ar putea fi condamnate la închisoare pe viaţă, de la 12 ani, cât este pedeapsa în prezent.

UPDATE 03:00 Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează dpa."Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie" electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.Z

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează dpa.

"Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie" electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.

Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.

UPDATE 00:00 Preşedintele Zelenski acuză la Rusia de reprimarea musulmanilor din Peninsula Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că reprimă comunitatea tătarilor din Crimeea, angajându-se să reia controlul asupra peninsulei anexate cu ocazia cinei de iftar din perioada Ramadanului, informează AFP.

"Încercarea Rusiei de a subjuga Ucraina... a început odată cu ocuparea Crimeei, cu reprimarea libertăţii Crimeei, a ucrainenilor şi a tătarilor din Crimeea", a declarat el în faţa liderilor musulmani ucraineni şi a ambasadorilor ţărilor musulmane.

Comunitatea tătară, care reprezintă între 12% şi 15% din cele două milioane de locuitori ai Peninsulei Crimeea, a boicotat pe larg referendumul organizat de Moscova în 2014 pentru anexarea acestuia. În anii care au urmat, autorităţile ruse au interzis şi au clasificat drept "extremist" Mejlis-ul, adunarea tradiţională a minorităţii musulmane din Crimeeam şi au întemniţat membri ai comunităţii tătare.

"Nu există altă soluţie pentru Ucraina sau pentru lume decât dezocuparea Crimeei. Ne vom întoarce în Crimeea", a insistat preşedintele Zelenski înainte de a prezenta decoraţii mai multor soldaţi ucraineni de credinţă musulmană.

Vorbind la o moschee de lângă Kiev, Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina începe o nouă tradiţie prin găzduirea unui iftar oficial, cina care întrerupe postul zilnic în timpul lunii Ramadan, relatează Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?